3 lagen systeem voor fietsers in het voorjaar
Het 3 lagen systeem in het voorjaar
Het 3 lagen systeem is geschikt voor fietsers in elk seizoen. Vandaag leggen we het 3 lagen systeem in het voorjaar uit. Aankleden met 3 lagen is ideaal als je in de ochtend gaat fietsen of als er onderweg een regenbuitje komt, maar ook als de temperatuur overdag onder de 15 graden is.
Basislaag bij 3 lagen systeem
Als basis draag je een korte of lange fietsbroek en daarboven een dun ondershirt als eerste laag. Dit ondershirt wordt ook wel zweetshirt genoemd omdat dit shirt het lichaamsvocht tegenhoudt. Dit shirt is gemaakt van mesh, het zogenaamde ”gaatjesmateriaal” Om goede kwaliteit aan te schaffen is het echt niet nodig om te winkelen in de meer prijzige merkencategorie zoals bijvoorbeeld Rapha. Bij www.wielersets.nl heb je net zo’n goede kwaliteit, maar dan voor de helft van de prijs.
Middelste tweede laag
De tweede laag is je normale wielershirt. Bij lagere temperaturen vervang je deze voor een dun jasje. Deze dient droog te blijven. Vocht geleidt de kou vele malen sneller dan lucht. De lucht tussen de eerste laag en de tweede laag werkt dan ook isolerend. Dat scheelt al een hoop in de warmtebeleving. Een goed wielershirt is naadloos en sluit soepel om je lichaam.
Buitenste derde laag
De derde laag in het 3 lagen systeem is de windstopper. De windstopper is water- en winddicht en houdt daarmee koude wind en lichte regen buiten. Als je in het voorjaar gaat fietsen is het vaak wat fris. Op dit soort momenten heb je het meest aan het 3 lagen systeem. Je benen kunnen veel meer kou hebben dan je bovenlichaam, het is dan ook het bovenlichaam dat veel baat heeft bij deze wijze van aankleden. Later als de buitentemperatuur oploopt en als je zelf bent opgewarmd door de inspanning kun je de windstopper uittrekken. Deze vouw je gemakkelijk op in je achterzak. De windstopper is zo dun dat je nog ruimte overhoudt in je achterzak, waar in het verleden met de voorgaande materialen de achterzak nog uitpuilde van de jas die er in moest worden gepropt.
« terug naar de blog